Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

8 apr. 2011

Blåsippan ute i backarna står...















Blåsippan ute i backarna står,
Niger och säger: Nu är det vår!
Barnen de plocka små sipporna glatt,
Rusa se´n hem under rop och skratt.

Mor, nu är våren kommen, mor!
Nu få vi gå utan strumpor och skor.
Blåsippor ute i backarna stå,
Ha varken skor eller strumpor på.

Mor i stugan hon säger så:
Blåsippor aldrig snuva få.
Än få ni gå med strumpor och skor,
Än är det vinter kvar, säger Mor.

Alice Tegnér


Innan jag glasade in min balkong, hade jag en hel del perenna (fleråriga) plantor, som jag planterade i stora plastbaljor. Jag hade bland annat en stor röd klängros, klematis, kaprifol, lavendel och så en liten blåsippa. När jag äntligen bestämde mig för att glasa in balkongen, skickade jag hem de flesta plantorna till pappas trädgård. I dag när solen lyste tog jag en bild av min blåsippa, som började blomma för ungefär en vecka sedan. Jag har försökt odla lite av varje på balkongen. Melonodlingen misslyckades tyvärr, då jag fick mycket ohyra det året, men i år hoppas jag att vi kan skörda cantaloupemelon i pappas trädgård. Tidigt i år köpte jag melonfrön, som kan odlas på friland, från Impecta. Det blev även en del andra frön, som ska förodlas inomhus innan de planteras ut, och de ska jag så till helgen.



Passade även på att ta ett par bilder på scillan i pappas trädgård.















Utanför ingången till dialysavdelningen, på  länssjukhuet i Halmstad, blommar ett lite träd med vackra rosa blommor. Tyvärr är jag ingen trädgårdsexpert, så jag vet inte vad det har för namn, men vädligt vackert är det. Är det någon som kan tala om för mig vad det är för träd?















Utanför ingången växer även krukus och de hör verkligen våren till.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar