Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

1 okt. 2012

Äppeltider

Passa på att ta tillvara all frukt nu i äppeltider, både de som hänger på träden och nedfallen frukt. Även om äpplena är stötta och lite maskangripna går den oftast att använda till mos, som smakar bra till morgongröten. Det finns mycket annat gott att göra av äpplen. Muffins med klyftor vända i kanel, olika pajer, äppeldricka, torkade äppelringar, chutney m.m. Har du mycket äpplen kan du lämna dem till ett musteri. Om du inte har ork eller lust att ta hand om all frukt blir säkert arbetskamrater, grannar, vänner och bekanta glada över en påse äpplen. Glöm inte bort fåglar och andra vilda djur, som gärna äter frukt till vintern.

I boken Rosendals Trädgårdscafé av Monica Ahlberg, Ewa-Marie Rundquist och Kent Nyberg, hittar man många härliga recept och bland annat detta på äppelchutney, som passar bra till allt grillat kött.
 
Recept
Kryddstark äppelchutney

1 kg fasta syrliga äpplen
1 stor gul lök
2-3 msk färskriven ingefära
2 dl äppelcidervinäger
6 dl strösocker
3 dl russin
1 tsk salt
3-4 tsk curry
4 stora krossade vitlöksklyftor

Gör såhär:
1. Skala, kärna ur och hacka äpplena grovt. Finhacka löken och riv ingefäran.
2. Lägg alla ingredienserna i en kastrull och låt dem koka upp. Blandningen ska sedan sjuda i cirka en timma.
3. Häll upp chutneyn på väl rengjorda varma burkar och förslut genast. Låt den stå för att mogna i ett par tre veckor innan den serveras.

Vill du ge bort en burk chutney och vill göra burken extra fin. Titta på mina burktips här.
  
Här kommer en favorit i repris. Det är receptet på mormors äppelkaka, som ska serveras avsvalnad. Jag tycker själv att den är godast när den är kylskåpskall. Hur många personer den räcker till är svårt att beräkna. Det beror helt på vem man bjuder och hur mycket av kakan de äter upp.

Recept
Mormors äppelkaka

150 g rumsvarmt smör
70 g florsocker
2 st äggulor
200 g vetemjöl + mjöl till utbakning
3 tsk bakpulver
2½-3 dl äppelmos

Blanda ihop ingredienserna till degen och ställ svalt. Använd halva degen att täcka botten på en form med löstagbar botten och 4 cm upp på kanterna. Bred ut äppelmoset i formen. Kavla ut återstående deg. Skär 12 deglängder, 7-8 mm breda, till rutnätet och lägg över äppelmoset. Täck slutligen kanten runt kakan med en lika bred deglängd. Grädda kakan i mitten av ugnen i 225 grader, 35-40 minuter.

Lycka till och sprid gärna receptet till vänner och bekanta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar