Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

6 okt. 2012

Höst och mörkare tiderNär jag gav mig ut med bilen häromdagen, sken solen och det var ett härligt höstväder, trots att morgonen bjöd på grå himmel och regnrusk. Hösten har inte kommit så långt i Halmstad, som jag trodde, men vid Bäckagårds sjukhem och vårdcentral hade trädkronorna övergått till härliga höstfärger. Det är inte min pappa som agerar fotomodell på bilden, måste poängteras eftersom någon frågat om detta.

Någon timma senare efter att jag kört runt i stan, hamnade jag vid Grötviks strand, för att få en bild av solnedgången. Tyvärr slukade molnen den nedåtgående solen, innan jag kom fram och kom ut ur bilen med kameran. Det mörknar allt tidigare på kvällarna och tyvärr blir det ännu mörkare när vi ställer tillbaka klockan en timma, natten mellan lördagen den 27:e och söndagen den 28:e oktober. Då får vi en timmas extra sömn. Alltid något att se fram emot. Det innebär också att det blir ljusare på morgonen, men bara knappt i en månads tid, för oss som bor i söndra Sverige. I och med att dagarna hela tiden blir kortare går solen upp samma tid i slutet av november, som den gjorde den 27:e oktober, innan vi ställde om klockan.
I norra delarna av landet får man hålla tillgodo med ännu färre ljusa morgnar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar