Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

22 okt. 2012

Stekt äpple med havregryn och mandel

Häromkvällen gjorde jag en äppelefterrätt, som mamma säkert hade kallat "lite på en höft", vilket innebär att det inte finns något riktigt recept. Det är rätt ofta som jag saknar recept när jag lagar mat och bakar. För det mesta blir sluresultatet riktigt lyckat, men visst händer det att jag blir mindre nöjd. Det stekta äpplet med havregryn och mandel blev i alla fall så gott så jag vill dela med mig av receptet, även om det är "lite på en höft".

Recept
1 person

1 äpple
2 msk smör
½ dl havregryn
6 hackade sötmandlar
1 krm kanel
½ tsk socker
½ msk sirap
1 kula vaniljglass

Gör såhär:
1. Smält hälften av smöret i en stekpanna. Tillsätt de hackade mandlarna, havregrynen och sockret. Låt bli varmt och svagt gyllengult. Rör om snabbt annars bränns havregrynen lätt. Häll upp på en assiett.
2. Skala äpplet, kärna ur och skär det i bitar. Fräs äppelbitarna i resten av smöret,  pudra över kanelen och ringla över sirapen. Låt äppelbitarna bli mjuka.
3. Lägg upp äppelbitarna i ett glas, häll över havregrynen med mandeln och toppa med en kula vaniljglass.
Klart att avnjutas!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar