Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

13 okt. 2012

Inbakat äpple med mandelmassa


Lördag kväll och det doftar ljuvligt av äpple och kardemumma i lägenheten. Det blev ett inbakat äpple med mandelmassa, kanel och kardemumma, till kvällsfikat. Jag har inte det bästa ljuset för fotografering i lägenheten, så jag använde hissen som fotorum och doften av nybakat spred sig i hela trapphuset.

Recept
till 4 personer

4 äpplen
100 g madelmassa
1 tsk kanel
1 tsk nystött kardemumma
1 ägg
1 rulle fryst smördeg (Jag hade en paket med mindre smördegsplattor och använde en platta/äpple)
Pärlsocker till garnering

Gör såhär:
1. Riv mandelmassan och blanda med kanel och kardemumma. Rulla ut smördegen och dela den i fyra rutor.
2. Skala och kärna ur äpplena. Skär och jämna till botten på äpplet. Ställ det på smördegsplattan och fyll hålet med mandelmassan. Jag delade äpplet mitt itu och gröpte ur kärnhuset. La i fyllningen och satte ihop halvorna, innan jag klädde in äpplet med smördegen.
3. Pensla kanterna på smördegen med uppvispat ägg och vik upp kanterna runt äpplet.
4. Pensla de degklädda äpplena och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen 20 minuter i 200°.
Servera med glass eller vaniljsås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar