Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

14 apr. 2013

Årets pelargon 2013


Varje år utser Blomsterfrämjandets styrelse en jury, som sedan bestämmer vilken som blir Årets pelargon. Vinnaren brukar presenteras på mässan " Nordiska Trädgårdar". I år blev det Pelargonium x hortorum Tangoserien "Velvet Red", som tog hem titeln Årets pelargon. Den finns redan ute i butik och jag hittade den igår hos två av landets större butikskedjor, som säljer växter. Pelargonen hade ett skiftande pris, men även mycket olika kvalitet i de olika butikerna. Jag tycker personligen inte att Velvet Red var så märkvärdig, trots sina djupt röda blommor och mörkt gröna bladverk. Den rödblommande kärlekspelargonen Calliope är minst lika vacker, liksom Toscana Magnus.

Årets jury bestod av representanter från Mäster Grön, Svenska Moderådet, Prysek och Syngenta.
Juryns motivering löd enligt följande:.
"Velvet Red" har trollbundit samtliga jurymedlemmar med sitt unika färgspel. ”VelvetRed” är en på marknaden ny pelargonförädling som begåvats med en efterlängtad mörkt sammetsröd färg. Dess mörka blomfärg speglas i det mörkare bladverket och på blomstjälkarna vilket gör sorten unik i sitt slag. Vi känner att den kommer att få ett varmt mottagande hos pelargon köparna och i framtiden synas på många balkonger och i många trädgårdar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar