Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

9 apr. 2013

Vattna och plantera färgglatt


Nytt för i år hos Plantagen är bl.a. deras färgglada spannar, planteringskärl och vattenkannor i lackerad plåt. Det känns allt lite roligare att vattna med en snygg rosa kanna. Prisexempel: Liten spann 59 kr, Stor spann 79 kr, Vattenkanna 199 kr.
Plantera lila/gula minipenséer tillsammans med en lila stjärnöga, murgröna och plättar i luften, i en gul spann och du har en riktig färgklick att sätta på entrétrappan. Stjärnöga finns i nästan alla regnbågens färger och har precis kommit hem hos Plantagen. När du planterar ditt vårarrangemang använd en bra jord. Köp inte fyra säckar för en hundralapp, du får jord efter vad du betalar för. Bottna krukan med lecakulor och fyll upp med jord, gärna med lite extra gödning. Blanda blommor med spetsiga och runda blomblad, liksom gröna växter med olika former och färger. Det ger planteringen mer spänning, men välj hellre flera blommor av en sort än att bland alltför många olika växter, som istället gör planteringen rörig. Håll koll på nattemperaturen, då det fortfarande är ganska kallt. Ta in planteringen över natten om du vill vara på den säkra sidan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar