Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

13 apr. 2013

Perenner nu i butikerna


I södra delarna av landet har blomsterbutiker börjat få hem en hel del perenner. Problemet är att tjälen knappt har gått ur marken, men det hindrar ju inte att man köper hem några plantor och väntar med utplanteringen. Jag har odlat en hel del fleråriga växter på min balkong, innan jag glasade in den. I de stora plasttrågen odlade jag allt från klängros och löjtnanshjärtan till små blåsippor.


På väg till kassan, på Blomsterlandet, fick jag se en varukorg fylld med påskliljor och denna vackra viva med gula och mörkt röda, nästan bruna blommor. Vilken vacker kombo!


Förgätmigej Myosotis scorpioides - Att den är söt hörs ju på namnet. Den är en ett- till flerårig perenn, som lättast förökas med frösådd. Det finns ett femtiotal olika arter inom förgätmigejsläktet, som oftast har blå blommor, men även rosa och vita. Den förgätmigej, som vi hittar i butikerna tidigt på våren, är oftast en kortlivad sort, som går bra att plantera ut ganska tidigt, då den tål någon minusgrad. Regelbunden vattning.


Tusensköna Bellis perennis är en ört, liksom förgätmigej. Vi ser den ofta i grästmattorna i våra trädgårdar. Den finns även i ett flertal förädlade sorter med olika färger och former. Det går bra att plantera ut den tidigt på våren. Kräver regelbunden vattning. Tusenskönan användes förr i trolldrycker

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar