Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

24 apr. 2013

Odla citrusträd










När mina föräldrar var barn fick de bara äta apelsiner när det var jul. Idag finns det många olika sorters citrusfrukter i handeln och man kan till och med ha en liten odling hemma om man har ett växthus, inglasat uterum eller balkong. Apelsin- och citronträd har funnits i handeln i flera år, men att man kan köpa kumquatplantor var nytt för mig.  Frukterna på de små dekorativa dvärgträden, som finns att köpa idag, smakar inte mycket men är väldigt dekorativa. Det går även att driva upp citrusträd från fruktkärnor. Nackdelen med dessa plantor är att de sällan blommar och sätter frukt.















Genom en odlingsglad kompis på facebook fick jag veta att man kan odla "Budhas hand", eller fingercitron som den också kallas, då frukten har formen av en hand med långa fingrar. "Budhas hand" är en mycket väldoftande citronsort, men har nästan inget fruktkött. Man kan däremot använda skalet och den vita sk märgen i matlagning, då den inte är bitter i smaken.
Citrusplantor vill ha lerblandad jord, som är ordentligt gödslad under växtperioden. Krukan får absolut inte stå i vatten och ska vara väl dränerad. Jorden får heller inte torka ut helt. Använd gärna kalkfattigt vatten. Bladverket mår bra av hög luftfuktighet och ska duschas ofta för att undvika bruna bladkanter, men även motverka angrepp av ohyra. Håll noga koll på bladens undersida för att upptäcka  eventuella angrepp i tid. Vintertid måste citrusträden flytta inomhus, då de inte tål frost. De trivs bäst av att stå svalare den  mörka årstiden och kräver då tillskott av ljus.
Grönsakshallen.se hittar du bilder på många olika citrusfrukter, med en kort beskrivning. Jag tackar dem för att jag får lov att använda deras bild på "Budhas hand".

1 kommentar: