Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

29 apr. 2013

Naturens galleri är öppet


















I år slog scillan ut sent i pappas trädgård, men nu bildar de ett blått hav i trädgårdslandet. För varje dag som går slår fler blomknoppar ut och små bladrosetter utvecklas på träd och buskar. I naturens eget galleri hänger tavlorna sällan kvar så många dagar, som vi oftast hoppas på. Det är ny vernissage nästan varje dag. Konstverk målade med både stor och liten pensel, med färger från varenda tub i målarlådan. Passa på att njuta av naturens alla konstverk. Visst är det tur att vi har så skiftande årstider i Norden. Jag tror aldrig att vi uppskattat våren på samma sätt om vi inte också haft vår, vinter och höst.


















Musöronen på hängbjörkarna sväller och snart kan man se dem skifta i skir grönska. Lupinernas paraplylika blad är nästan lika vackra som blommorna, men de får vi snällt vänta på några veckor till. 


















De lila små auriklorna har börjat blomma, trots att de står på husets skuggsida. Jag undrar om det har varit någon ny konstnär på besök i pappas trädgård, sedan jag var där i lördags.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar