Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

21 apr. 2013

Pelargonhuset & Flädergården



Lördagen bjöd på ett strålande vackert vårväder när jag och sju damer, från Pelargonsällskapet Halland, åkte till Flädergården och Pelargonhuset, som ligger i Vinslöv, i nordöstra Skåne. Väl framme gick vi raka vägen in i det stora växthuset.

Oj, så många pelargoner där var! Det fanns en hel del sticklingar av de lite vanligare sorterna och mängder av ovanliga sorter, vars namn jag aldrig ens hört talas om och med udda färgkombinationer på både blad och blommor.

Alla pelargonera var inte till salu utan tilhörde Pelargonhusets samling och en del sticklingar stog på tillväxt. Den som inte hittade en pelargon där, som den gillde, den tycker nog inte om pelargoner överhuvudtaget.





Gårdens golden retreiver var en riktig kelgris och gillade att bli kliad på magen, men låg snällt i sin korg och vilade. Den tyckte nog det var tröttsamt med så mycket besökande.





Plantorna varierade verkligen i storlek från de minsta sticklingarna till de här jätteexemplaren, som växte i väl tilltagna krukor. Ingenting för min egen lilla balkong. En av plantorna, som jag köpte med hem var den vackra vildpelargonen P. violareum.










Anna-Maria hjälpte oss i växthuset och berättade om olika sorter, blommornas färg m.m. och plockade fram sticklingar om det var någon speciell sort vi letade efter. Det var svårt att inte plocka till sig för många pelargoner i korgen och jag tror att vi alla köpte fler pelargoner än planerat. När vi handlat färdigt gick vi över till Flädergården. Där kunde man bl.a. köpa sylt, saft och gelé, som var gjorda av fläderblommor och bär. Jag köpte en påse fläderblomste. Under tiden som vi serverades fläderblomsvåfflor med fläderbärssylt och vispgrädde berättade Anna-Maria om företagets historia och hur det kom sig att hon en gång i tiden föll för just pelargoner.
Jag kan verkligen rekommendera ett besök i sommar, då pelargonerna blommar som bäst. Läs mer om Flädergården och Pelargonhuset på deras hemsida här.










Mina för dagen nyinköpta pelargoner: Graziosa Red Merlot, Graziosa Royal Salmon, Oakfield, Edvards Finn, Tally Ho, Irma, Herman, Dragons Breath, Peppermint Twist och Ludwigsburger Flair.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar