Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

12 apr. 2013

Besök i växthusen hos Tönnersjö handelsträdgård


Igår eftermiddag körde jag till Tönnersjö handelsträdgård, som ligger någon mil utanför Halmstad. Där odlar man blommor och grönsaker i 7400 kvm växthus. Det var en vacker syn som mötte mig i växthuset med penséer. Meter efter meter med storblommiga, småblommiga, enfärgade och flerfärgade penséer med vackra färger. Eftersom våren är sen och kylan dröjt sig kvar är det ovanligt många plantor kvar, som ännu inte nått konsumenterna.

I växthuset intill växte zonalpelargoner i långa rader. Här och där kunde man läsa på skyltarna vilka sorter det var. Än så länge såg man inga blommor. Knopparna plockas bort för att spara kraft åt plantan, så blomning får vänta ett tag.

Mängder av olika sorters sommarblommor trängdes med varandra. Lobelia, petunia, femtunga, husarknapp, trädgårdsverbena m.fl. Det lär dröja gott och väl en månad innan plantorna är kraftiga nog att gå till försäljning. En del levereras till blomsterbutiker och resterande plantor finns i handelsträdgården till försäljning.

De stora hängande samplanteringarna är redan krukade, men än så länge är plantorna väldigt små.

Stora bord med den söta petunian million bells, fanns i flera olika färger. Jag kan bara tänka mig hur vackert det blir när plantorna står i full blom.Det är vackert att blanda olika grässorter i planteringarna med sommarblommor. Det kommer att finnas flera olika sorters prydnadsgräs till salu, i växthusen framöver, liksom tomat- och gurkplantor och mycket, mycket annat. Om en månad blir det ett nytt besök till Tönnersjö handelsträdgård. Jag njuter av att få gå runt i de stora växthusen och bara titta och lukta.
Öppettider, vägbeskrivning m.m. hittar du på handelsträdgårdens hemsida här.


1 kommentar:

  1. Nu har jag läst hela din underbara blogg.Jag blev både glad och berörd av det du skriver.Du skriver om både det stora men mest om det lilla här i livet som gör vardagen till fest.Jag är också sambo med 2 underbara kattherrar.Jag bor ca 5 mil norr om Halmstad i Hyltebruk.Jag har en trädgård som jag älskar att påtar och vara i.Jag väntar också att kunna fyller mitt uterum med pelargoner som väntar innomhus.
    Växtmarknad i lilla Böslid är en begivenhet jag inte vill missa.Vi ses kanske där den 5 maj.
    Ha det gott /Renate

    SvaraRadera