Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

30 mars 2014

Årets första...


















...vitsippa (Anemone nemorosa) är det något väldigt speciellt med, trots att jag vet att de kommer tillbaka varje vår i mängder och bildar stora vita mattor på marken. Jag vet precis på vilken plats i Hallägraskogen där de blommar först på våren och igår fick jag se de första vita små sipporna . En härlig känsla, trots att de inte var riktigt utslagna. Några enstaka tog jag med mig hem och satte i vatten i en liten vas högt upp i hyllan. Vitsippan är en flerårig ört och är giftig, så det är bäst att hålla dem borta från katterna.


















Några av de japanska prydnadskörsbärsträden, Sakura, som växer utanför sjukhusets dialysentré, vaknade till liv och blommade med ett fåtal blommor redan före jul, men nu står alla träden i full blom och trädgrenarna täcks av en sky med svagt rosa blommor. Tyvärr brukar blomningen bli kortvarig och snart ligger blombladen i drivor på marken. Det gäller att njuta av varje blad och blomma, så länge de varar, för det är en lång väntan till nästa vår.


















För villaägaren är troligtvis inte den första maskrosen (Taraxacum) i gräsmattan något att glädjas över. Jag som inte behöver gå runt med kniven och ta upp dem, för att slippa att de sprider sig i trädgården, fick faktiskt en liten wow-upplevelse igår, när jag såg den lysande, gula blomman med sina flikiga blad. Maskrosen behöver inte bara hamna på komposten. De späda bladen kan användas i sallader, men själv har jag inte vågat smaka på dem. Man kan även brygga vin på maskrosen och förr rostade man rötterna till sk kaffesurrogat.. Håll blicken både högt och lågt och rusa inte fram när du är ute på promenad i vårsolen. Det finns så otroligt mycket vackert att titta på nu när allt vaknar till liv på nytt.
"Jag lät alla mina maskrosor finnas, fast jag vet att dom kallas ogräs och bör rotas ut. Men det är så skönt att sitta och minnas, små solar i gräset när sommarn är slut..." ur Carl Antons visa "Om maskros och tjärdoft"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar