Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

25 mars 2014

Våffeldagen 25 mars

 

















Idag är det Våffeldagen, som egentligen heter Jungfru Marie bebådelsedag. Det kommer sig av att man anser att det var då Maria blev havande med Jesusbarnet och det är nio månader kvar till julafton. Dagen har även kallats Vårfrudagen och har i folkmun sedan blivit Våffeldagen. Passa på att bjuda hem några goda vänner idag och servera en härlig våffelfika. Vill du vara lite lat kan du köpa färdig våffelmix eller så gör du en egen smet enligt nedan. Receptet, som jag fått av en vän i pelargonsällskapet, ger jättegoda våfflor, är lätta att göra och håller sig frasiga en bra stund efter gräddningen.

Recept på Anitas frasvåfflor
10 laggar


100 g margarin eller smör
2,5 dl vatten
3,5 dl vetemjöl
2 dl mjölk
2 tsk bakpulver
Smält matfettet och låt svalna.
Rör samman mjöl, bakpulver, mjölk och vatten  till en slät smet.
Tillsätt det avsvalnade fettet.
Grädda och lägg en och en på galler för att bevara frasigheten.
Byt ut vattnet mot mineralvatten, så blir de ännu frasigare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar