Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

18 mars 2014

"Musöronen" växer


Dagar som idag, när molnen skymmer solen och ett och annat regnstänk faller från skyn, känns det som att våren kommit av sig. Den härliga solen, som värmde så gott häromdagen är borta, men det händer saker i naturen ändå. Tittar man noga så ser man att de små, små gröna bladen, på buskarna utanför huset, sakta utvecklas. Kaprifolen, som växer vilt, mitt ute bland träd och snår en bit från huset, har redan fått fina blad. Om lite mer än en månad är det Valborg och min och kungens födelsedag. När jag fyllde 20 år 1990, minns jag att det var 20-25 grader varmt den dagen och gästerna satt utomhus på altanen, några iklädda bara shorts och kortärmad skjorta. Vill det sig väl är den riktigt sköna vårvärmen inte långt borta.

1 kommentar:

  1. Hittade din blogg för några dagar sen och måste säga att det är fint att du vill dela med dig av din vardag. Fast jag inte kan någonting om pelargonior så funderar jag nu på om jag kanske skulle prova några på altanen i sommar. Tack för en mysig och välskriven blogg. / Eva

    SvaraRadera