Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

30 juni 2013

Änderna i Norre Katts Park

Det var fullt med fåglar i parken när jag var där i början av veckan, men det var fortfarande bara herrarna Gräsand som var där. Troligtvis ligger fru and och ruvar på sina ägg och väntar på att de ska kläckas vilken dag som helst. De ruvar vanligtvis sina ägg upp till en månad. Jag har besökt parken i flera veckors tid nu och hoppas varje gång på att jag ska få se de små dunbollslika ungarna, men jag blev lika besviken i tisdags, som jag blivit vid tidigare besök i år. På herrarna var det mer aktivitet än vanligt, liksom på fiskmåsar och andra små och stora fåglar.















Fåglarnas vilda aktivitet hade en enkel förklaring, då en mamma med sina två små barn matade fåglarna med bröd. Den lille sonen sprang runt och skrattade gott åt att änderna jagade honom i jakt på nya brödsmulor.



Jag blev mindre glad när en annan liten kille sprang runt och jagade de vettskrämda änderna. Inga föräldrar verkade reagera, så jag höjde rösten och sa till honom att sluta upp att springa efter dem. Han skrattade mest och verkade inte förstå att de blev rädda, men slutade till slut. Fler barn samlades vid dammen och de började kasta småsten i vattnet, men även på fåglarna. Nu äntligen hörde jag en mamma ryta till och uppmanade sina barn att vara snälla mot djuren, annars skulle de minsann få åka hem. Jag hoppas verkligen att varje förälder tar sitt ansvar och lär sitt barn om hur man behandlar både djur och människor på ett värdigt sätt, så vi slipper att läsa om allt fler hemskheter, som både våra husdjur och vilda djur utsätts för i vårt samhälle idag.















Jag satte mig ner på grusgången en stund, kopplade av och njöt av stillheten och väntade på att få påhälsning av änderna på mer nära håll och på så vis få några bra närbilder. I gräset ville jag inte sitta då där var fullt med både fågelbajs och mängder av fjäderar efter deras ruggande. Tyvärr verkade de flesta änderna vara mätta och nöjda och la sig till ro i gräset och putsades sina vingpennor. På tisdag är det dags för ett nytt besök till dammen i Norre Katts Park och förhoppningsvis har små andungar då fått se dagens ljus.

1 kommentar: