Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.
10 juni 2013
Kallt och läskande likt frapino
Sommarvarma dagar kan det vara gott med något riktigt kallt att svalka sig med och som släcker törsten. Jag gillar den lite isiga frapinon, som finns på menyn på ett av stans caféer. Tyvärr har jag som dialyspatient ett mycket begränsat vätskeintag, så det blir inte särskilt ofta som jag kostar på mig att dricka bara för att njuta. Jag har gjort en egen frapinoliknande dryck hemma. Innehållet är likt en milkshake, men mindre fet och den blir mer isig. Den går att smaksätta med frukt och bär, men jag föredrar choklad. Passande glas, att servera den iskalla drycken i, går oftast att hitta billigt på loppis. Glasmuggen på fot fyndade jag förra helgen för en femma. Dekorativa sugrör till sommarens saft och drinkar hittar du på Leila Lindholms konceptbutik här.
Recept
1½ dl lättmjölk
1 dl vaniljglass (jag använde Arlas mjukglass)
2½ tsk oboy, eller efter smak
en bit mörk choklad
myntablad
Gör såhär:
Blanda mjölk, glass och oboypulver i en bunke, som tål att förvaras i frysen. Rör tills att glassen blandat sig helt med mjölken. Ställ in i frysen och låt stå en ½-1 timma. Rör om någon gång under tiden. Häll upp i ett högt glas, riv choklad på toppen och drick med sugrör. Mums!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar