Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

18 juni 2013

Pelargondag i Östra Karup

I lördags åkte en bil full med pelargongalna damer, från Falkenberg och Halmstad, till Östra Karup för att medverka vid Pelargondagen vid Hembygdsstugan. Det var trångt i bilen då vi hade med oss både lådor och kassar med pelargoner, men även en hel del sticklingar, som vi hoppades få sälja eller byta bort. Nere vid Hallandsåsen sken solen och medlemmar från Pelargonsällskapet Skåne var redan på plats, när vi svängde in till Hembygdsstugan.
 
Lena kom i egen bil och Anna, Christina, Anita, Maggan
och jag åkte tillsammans med alla pelargonerna i Anitas bil.


 














Flera av oss bidrog med pelargoner till dagens lilla utställning, med doftande pelargoner. En del av de doftande sorterna har ganska oansenliga blommor, men bladen luktar gott av bland annat lavendel, citrus, kryddnejlika och rosor.

Dagems utställning med doftande pelargoner.


Tillsammans hade vi ett stort utbud av mer eller mindre ovanliga sticklingar till försäljning. Jag fick nöja mig med att ta med en back sticklingar, då jag själv inte fått plats i bilen annars, men på min balkong väntar mer än dubbelt så många på att få byta ägare och kanske ge plats åt ännu någon ny pelargon.
 
Mängder av sticklingar till salu.














Det är alltid spännande att titta på vad andra har med sig för pelargoner. Kanske kan man hitta någon ny sort till sin samling och någon som man letat efter länge. Jag hade bestämt mig för att inte köpa några nya plantor, då det är fullt på balkongen redan och de pelargoner som jag har behöver utrymmet, då de får större krukor under sommaren och breder ut sig. Jojo, brukar de andra medlemmarna säga och skratta åt mig. Hur många  gånger har du inte sagt att du inte ska handla nytt, men jag höll mitt ord för dagen.

Maggan, Lena, Anna och Christina tittar igenom
varandras sticklingar.
Det var tyvärr ingen större anstormning av besökare, men det var roligt att prata pelargoner och visa upp en del av de sorter, som vi hade med oss. I inträdet ingick gott fika med kaffe, kakor, vetebröd och sockerkaka smaksatt med pelargonblad. Det lottades även ut några växter på kaffebiljetten.

Veronica pratar pelargoner med besökare.
Veronica hade som vanligt med sig en hel del spännande pelargonsticklingar och det kliade i fingarna att lägga beslag på någon av de fina plantorna. Hennes utbud, trevliga sätt och stora kunskap drar alltid folk och jag är inte förvånad.
 
Lena och Anna visar sticklingar för besökarna.
Emellanåt var det väldigt lugnt och då kunde vi koppla av, fika och ha en trevlig pratstund tillsammans. En och annan försökte få lite solbränna, på den än så länge bleka huden, eller bara njuta av vädret.

Stefan lapade sol när det var lugnt på besöksfronten.
Det fanns många vackra pelargoner som blommade och som i första hand var ögongodis. Butterfly Brian West är en av de jag fallit för i år och sticklingen, som jag köpte av Stefan för några veckor sedan, blommar nu för första gången. på min balkong. 

Stjärnpelargonen Butterfly Brian West.
Försäljningen gick inget vidare och jag lyckades bara bli av med fyra små plantor, men vi hade ändå några trevliga timmar tillsammans. Jag hoppades på att det skulle finnas mer utrymme i bilen på vägen hem, men konstigt nog verkade pelargonerna blivit fler, när vi tog plats i bilen för hemfärd. Tack Pelargonsällskapet Halland, Skåne och Hembygdsföreningen.

Lena, Anna, Anita, Maggan och Christina kopplar av
med kaffe och kakor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar