Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

23 juni 2013

Midsommarfirande på Bergsgård










Midsommaraftons förmiddag firade jag på dialysen och var ganska trött när jag kom hem och skulle ta mig till midsommarfirandet på Bergsgård, som Söndrums hembygdsföreningen anordnat där sedan 80-talet. Det var utlovat dåligt väder med regn i stora delar av landet och vid 14-tiden, när jag kom till Bergsgård, såg man hur de mörka regnmolnen drog ihop sig över Halmstad. Precis när jag parkerade min permobil kom de första regndropparna och jag funderade över att köra hem igen, men efter några minuter upphörde regnet och folket samlades för att klä midsommarstången. När den restes skingrades molnen och solen tittade fram, lagom till lek och dans.











I vanlig ordning serverades hembakat till kaffet och för den som ville svalka sig i den fuktiga värmen fanns det glass. En del besökare hade egen fikakorg med sig och jordgubbstårta. I ladan fanns en fiskdamm, dit kön ringlade lång och man fick godispåsar när det nappade. Jag köpte några lotter istället och hoppades på att vinna ett stenugnsbakat bröd, men fick istället ett halvt kilo kaffe med hem.











Självklart fick en del fyrfota vänner följa med till Bergsgård och fira midsommar. Två små hundar hade troligtvis blivit trötta i tassarna och fick vila sig och åka barnvagn istället.










Jag träffade på två av mina kusinbarn, Tindra och Tuva, som verkade ganska trött och svettiga och försvann fort iväg för att köpa glass med pappa Marcus. Innan jag körde hem gick jag förbi hästarna, där mest flickor satt upp på hästryggarna och leddes runt på gräsmattan. Jag drog mig till minnes när jag själv var liten och fick rida vid midsommarfirandet på Galberget, iklädd klänning som mamma hade sytt och med blomsterkrans i håret. Då kan jag inte minnas att det regnade, men i år spöregnade det över "Berget" och senare på kvällen nådde ovädret Bäckagård med snålblåst och ösregn. Jag hade ingen vidare pigg midsommarafton och årets längsta dag kortades ned ordentligt av de tunga regnmolnen, men förhoppningsvis väntar nu sommaren med soligt och vackert väder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar