Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

12 nov. 2013

Bua - Hallands landskapspelargon


För några veckor sedan hade vi vår sista träff för året, med Svenska pelargonsällskapet i Halland. Vi enades då om att välja pelargonen Bua till Hallands landskapspelargon. Med mig hem fick jag två mycket små, orotade sticklingar av Bua. Jag trodde aldrig jag skulle lyckas få dem att rota sig, men för någon dag sedan fick jag till och med se att den lilla plantan satt knopp och igår slog en av knopparna ut.
Bua är en dvärg- och stjärnpelargon, med enkla orangerosa blommor och vitt öga. Den sägs vara tillvaratagen i Bua, som ligger två mil norr om Varberg, i Halland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar