Nu närmar sig julen, den tid på året då vi svenskar äter som allra mest godsaker. Många kokar sin egen knäck, gör marsipangodis och en och annan kanske till och med kokar egna polkagrisar. Förra julen fick jag boken "CHOKLAD mer av det goda" av Jan Hedh och Klas Andersson. Boken är fylld med spännande chokladrecept, allt från desserter, glass, tårtor, kolor och en mängd praliner. Det är inte en bok för nybörjaren, men älskar du choklad och vill lära dig hur du gör goda och vackra praliner, likt de du köper i en riktig konfektyraffär, då är detta boken för dig. Jag ska prova på ett och annat recept och testa att gjuta några fina praliner i silikonformar.
Vill du göra egen choklad, men inte vill lägga ner alltför mycket tid. Då tycker jag att du ska göra ischoklad, en riktig klassiker på gottebordet vid jul. Med en annorlunda smaksättning får du enkelt något gott att bjuda vännerna på. De fina chokladformarna, som jag köpte på Netto häromdagen, finns i olika färger och former och visst får de en vanlig ischoklad att se proffsig ut.Recept
Ischoklad cirka 50 st
200 g choklad, av bättre sort
100 g kokosfett
små aluminiumformar
Förslag på smaksättning
Konjak eller rom
Hackade polkagrisar
1 tsk rivet apelsinskal
½ tsk nymald kardemumma
Gör såhär:
1. Hacka chokladen i små bitar.
2. Smält kokosfettet i en gryta och rör ner den hackade chokladen.
3. Rör om tills att chokladen smält och smeten är jämn. OBS! Håll uppsikt över grytan.
4. Rör ner önskad smaksättning och häll upp smeten i en bringare. Portionera ut i formarna.
5. Ställ svalt och låt stelna.
Lycka till!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar