Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

26 aug. 2014

Aquarello, pelargon


Jag, liksom många andra som samlar på pelargoner, vill gärna få tag på de lite ovanliga sorterna och de riktiga rariteterna. Det är noga att varje kruka har en skylt med pelargonens namn och det är nog sällan som vi pelargonsamlare köper en pelargon i mataffären, som är utan namnetikett. Häromdagen fotograferade jag några av mina pelargoner och upptäckte till min förtvivlan att en av pelargonerna, med namnskylten Mårbacka Selma, inte alls var någon Selma. Jag är inte så kunnig så att jag har koll på namnen, på mina över 200 olika sorter, och jag har än så länge ingen fullständig namnlista med foton. Jag frågade om hjälp med namnet på facebook och fick ganska snart veta att det var min Aquarello, som av någon konstig anledning fått fel namnskylt. Kanske har namnlappen ramlat ur krukan i våras, när alla pelargonerna flyttades ut på balkongen. Aquarello är en ganska vanlig zonalpelargon. Jag köpte en stickling av den för flera år sedan, på en av landets stora trädgårdskedjor. Den är inte svår att få tag på, men jag tycker att den är lika vacker för det, med sina ljust rosa kronblad och ljusare mitt. Förädlare är Elsner. Nu gäller det att hitta min Mårbacka Selma på balkongen, men jag befarar att hon inte klarade vintern eller är det kanske så att hon är en av de få pelargonerna, som helt saknar namnskylt, men som ändå får leva vidare tillsammans med rariteterna.
Vill du se fler bilder på mina pelargoner, skriv in pelargon i sökfältet till vänster, under "Leta i den här bloggen". Klicka på sök.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar