Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

18 aug. 2014

Godnatt


Semestern tog slut fortare än jag önskat och idag var det första arbetsdagen efter fyra veckors ledighet. Det var tröttsamt att arbeta igen och sedan ha dialys på eftermiddagen. Jag avslutar dagen med ett kort blogginlägg och önskar alla en god natts sömn och hoppas att han snart kommer till dig, den lille mannen med luvan och säcken, han som jag såg på tv som liten. Lyssna på YouTube här.

- Titta, kom och titta, kom sätt er här omkring. Det dröjer säkert ännu en stund innan sömnen kommer med John Blund. Han vill visa oss någonting.
- Sedan, genast sedan när sagan tagit slut så lovar vi att sova så sött efter dagen är man ganska trött. Men först tar John Blund med oss ut.
- Läggdags, det är läggdags för klockan slagit sju. Vi träffas säkert åter en dag då vi roar oss igen ett slag, sov så gott! God natt med er nu.

Svensk text: Sten Carlberg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar