Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

31 aug. 2014

Grönt till dina fyrbenta vännerAtt jag älskar blommor och grönt är ingen överdrift, men som tur är låter både Ängla och Tindra min odling vara i fred. Däremot är de väldigt förtjusta i gräs, så de gånger jag fått blombuketter med långa grässtrån i, har Ängla haft svårt att hålla sig ifrån att tugga på ett och annat strå. Det är bra för katter att äta gräs, då det underlättar matsmältningen och hindrar uppkomsten av hårbollar., speciellt för långhåriga katter som får i sig mycket hår när de tvättar sig. Man ska självklart borsta sin långhåriga katt ofta, så att den slipper slicka i sig för mycket hår. Tindra är fortfarande ute mycket under dagarna, men Ängla stannar allt oftare inomhus, nu när det inte är så varmt ute och får då inte så ofta tillgång till färskt gräs. Häromdagen köpte jag en kruka med ,Cyperus zumula (Parasollsäv), ett slags gräs som jag vet att båda mina katter tycker om. Det blir lite billigare att så eget kattgräs i kruka, men Cyperus zumula, som egentligen är en sumpväxt, håller bra mycket längre. Står det inte alltför mörkt och får jämn vattning, kan man ha det i många veckor. Parasollsäven är planterad i en plastkruka, som sedan står i en söt vattentät ytterkrukan, av plastad kartong. Pris c:a 40 kr.

1 kommentar:

  1. Bra tips! Var har du köpt detta gräs? Jag har haft vanligt kattgräs men ingen av mina kissar brydde sig om det och envisas med att äta på mina (få) blommor istället. Detta gräs kanske lockar mer?

    SvaraRadera