Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

2 aug. 2014

Jazzy, pelargon


Denna stjärnpelargon köpte jag som en mycket liten stickling i våras, när jag besökte Orust blommor och Pelargonmuseet. Jag fastnade för det mycket mörka bladverket på denna lilla miniatyrpelargon, som kontrast till de ljust lilarosa blommorna. Förädlare är Brian West (2005), liksom till många andra fina små miniatyrer.
Flera av sticklingarna, som jag köpte tidigare i år, har vuxit till sig och en del av dem ska planteras om och få en något större kruka. Miniatyrerna har jag i krukor med storlek upp till Ø9 cm. Då jag har ont om plats på balkongen, får de större pelargonerna inga jättekrukor. På så vis blir plantorna inte så stora. Även om det är första dagen i augusti idag, är pelargonsäsongen långt ifrån över. Nu i augusti blommar de som finast hos mig. Här nere i söder kan man ha dem utomhus i flera månader till och jag hoppas på ännu en mild vinter, så att de kan stå ute på min inglasade balkong långt in i november, som förra året. Vill du se fler bilder på mina pelargoner, skriv in pelargon i sökfältet till vänster, under "Leta i den här bloggen". Klicka på sök.

1 kommentar:

  1. Pellisar gör livet skönare långt efter att annat slutat blomma! Och jag skulle gärna ha en Jazzy :)

    SvaraRadera