Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

12 aug. 2014

Cook´s Red Spider, pelargon


Jag slutar aldrig att förvånas över hur många olika sorters pelargoner det finns och hur olika de kan se ut. Störst skillnad på utseendet är de på de sorter, som tillhör de vilda pelargonerna. Det finns ungefär 300 dokumenterade, vildväxande arter och de skiljer sig åt på många sätt, både när det gäller växtsätt, utseende på blad och blommor och därutöver kräver de olika förutsättningar för att växa och blomma. Några av dem är förfädrar till alla de pelargoner, som vi ser i butikerna idag.
Varför har dessa blommor fått just namnet pelargon? Det kommer sig av att deras speciella fröställningar, vars spröt ser ut som fågelnäbbar. Ordet pelargon kommer från grekiskans pelargos, som betyder stork. Därför kallar man ofta pelargonens fröställningar för just storknäbbar. Släktnamnet Geranium kommer även det från grekiskan. Ordet geranos betyder trana.
Cook´s Red Spider är en ganska ny pelargon och har funnits sedan början av 80-talet. Den tillhör gruppen dvärgpelargoner och är sk kaktusblommande. Den får blommor med enkla, klarröda, smala kronblad.
Förädlare: Cook
Vill du se fler bilder på mina pelargoner, skriv in pelargon i sökfältet till vänster, under "Leta i den här bloggen". Klicka på sök.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar