Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

14 aug. 2014

Balkongen redo för fotografering


















För 4 år sedan skickade jag in några foton tagna på min balkong till en tävling, som anordnades av Sveriges Trädgårdsförening och Kungliga Patriotiska Sällskapet. Namnet på tävlingen var "Potager på min balkong" och för att platsa i tävlingen skulle man odla både blommor och ätbart tillsammans. 2010 hade jag bland annat klängväxter, ett litet träd, sommarblommor bland tomater, gurka, sallad och kryddor och några enstaka pelargoner. Jag lyckade ta hem första priset i tävlingen och sedan dess har flera tidningar fått upp ögonen för min "lilla" balkongodling. För något år sedan blev jag även ombedd av ett studieförbund att, under en timmas tid, berätta om vad man kan odla på sin balkong och även inspirera andra. Det var nervöst, men spännande och givande.


















Idag, några år senare, ser balkongen helt annorlunda ut. Tomater, meloner och grönsaker har fått ge plats åt mängder med pelargoner. Tyvärr drabbades bland annat tomaterna av både löss och vita flygare i mängder och jag gav upp försöken att bli av med ohyran, efter att ha provat flera olika sätt att bekämpa dem på. Nu står det pelargoner överallt och trots att golvytan bara är 8 kvm, får jag plats med över 200 pelargoner, tack vare att att jag har både hyllor och bänkar att ha dem på. Kanske även ska tillägga att många av pelargonerna är miniatyrer. Lite andra växter får faktiskt plats ändå. Jag har bland annat ett par jordgubb- och smultronplantor hängande i ampel, plocksallad växer i en kruka på golvet, en japansk dvärgpil och en storväxande passionsblomma. Själv tycker jag oftast att min balkong inte är så vidare annorlunda, speciellt idag när en skribent och en journalist ska komma på besök och göra ett reportage om min odling. När jag tog några bilder igår, efter att jag städat och plockat, för att kunna visa balkongen från sin finaste sida, tyckte jag ändå att den är himla vacker, min lilla oas på 4:e våningen.


1 kommentar:

  1. Fantastiskt fin balkong du har :)
    Var gör du av alla pelargoner på vintern?
    Är de kvar på balkongen, eller tar du in dem?
    Vänliga hälsningar
    Monica

    SvaraRadera