Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

22 juni 2015

Akvarieväxter i baljan med solcellsdriven fontän.

För några år sedan införskaffade jag en fontänpump att ha på min balkong. Själva pumphuset är väldigt litet och kräver inte ens en decimeters vattendjup. Dessutom är den solcellsdriven vilket är positivt på flera sätt. Förutom att det inte blir någon elkostnad slipper man dra sladden över golvet till eluttaget. I trädgården kan man placera fontänen var man vill utan att behöva gräva ner jordad elkabel. Det finns olika solcellsdrivna pumpar. En del lagrar energi och fungerar även en mulen dag, men det gör inte den varianten om jag har. Därför har jag tyvärr inte fått njuta av så mycket porlande vatten på min balkong hittills i sommar, men förhoppningsvis kommer det soliga vädret snart.
Jag har min fontän i en zinkbalja. Det går att öka och minska hur kraftiga vattenstrålarna ska vara. Jag har provat att ha fontänen i en vanlig spann och det fungerar utmärkt utan att vattnet hamnar utanför.  I botten på baljan har jag lagt större stenar, dels som dekoration men även för att dölja pumphuset. Ibland har jag haft konstgjorda näckrosor flytande på vattenytan tillsammans med några silverglänsande klot. Jag har även provat att lägga naturliga stora nejlikor i olika rosa nyanser i vattnet, som var väldigt vackert så länge de varade. En sommar bodde en liten sköldpadda i baljan. Självklart var den konstgjort, men ett ganska naturtroget djur. Flera gånger har jag funderat över att ha riktiga dammväxter i baljan, men med tanke på att de oftast är planterade i jord antar jag att vattnet skulle bli smutsigt fortare och jag skulle behöva byta det oftare. För ett tag sedan var jag inne i en djuraffär och skulle köpa kattmat. När jag passerade akvarierna fick jag se en hel del olika akvarieväxter. De växte till skillnad från dammväxterna i små plastkorgar med oasis. Jag valde ut några växter med olika växtsätt och form på bladen. Enligt personalen skulle inte växter anpassade för akvarium passa att ha i en damm, då de inte tål för låga temperaturer, men min tanke var ju att ha dem i baljan på min inglasade balkong och där är minsann inte kallt på sommaren. Nu har det ju inte varit någon sommarvärme och växterna verkar inte ha trivts så väldigt bra i baljan, men de lever i alla fall även om jag tvingats klippa bort en del blad. Tyvärr tycker jag nog att det bildats lite mer alger på stenarna med växter i vattnet. Vill man hindra uppkomst av alger finns det medel att hälla i vattnet för att hindra tillväxten, men eftersom mina katter ibland dricker av vattnet så är algbekämpning uteslutet. Nu väntar jag bara på sol och värme så jag får njuta av min grönskande lilla minidamm. Jag köpte min fontänpump Eurydike hos Solsmart. Nu säljs fontänpumparna genom Svea Redskap AB.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar