Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

6 juni 2015

Rhododendrontider


På håll är de vackra där de växer i mängder på stora buskar, men om man tittar riktigt nära är det så mycket mer fint man får se. Varje blomma är en otrolig liten skapelse, en av så många andra i naturen. Jag kommer åter igen tillbaka till mitt motto "Se det stora i det lilla". Det finns så många små saker inte bara i naturen utan i livet i stort, som man borde sätta mer värde på. Att fotot är taget med min mobilkamera och har dåligt skärpa tycker jag inte gör något. Det ger lite av ett romantiskt skimmer över bilden.
För den som vill förkovra sig mer om dessa vackra rhododendronväxter finns det en förening
Svenska Rhododendronsällskapet. På deras hemsida rhododendron.se kan du läsa om hur du ska plantera och sköta dessa växter. De har även en sida på facebook.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar