Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

8 juni 2015

Solen - den efterlängtade


Sol ute, sol inne, sol i hjärta, sol i sinne...
ord som säkert många känner igen från böckerna man hade i skolan, där vänner fick skriva verser och dikter. På den tiden funderade jag nog aldrig så mycket över vad orden stod för och det är ju fritt för var och en att tolka dem, men visst påverkar solen oss och hur vi mår. Skiner den så blir det också ljusare inomhus och samtidigt är det mycket som känns så mycket lättare både i tankarna och själen. Dessutom behöver vi människor solljus för att bilda D-vitamin, som
hjälper kroppen att tillgodogöra sig viktiga ämnen som fosfor och kalcium. D-vitamin motverkar även benskörhet.Det är ingen myt att vi är piggare sommartid när dagarna är längre. Ju mindre ljus vi utsetts för desto mer melatonin, trötthetshormon, bildas i kroppen. När det är ljust aktiveras i stället olika stress- och vakenhetshormon, som gör oss piggare. De mörka årstiderna drabbas också fler personer av depressioner, så inte är det konstigt att vi längtar efter solen, som dessutom gör att det blir varmt och skönt att vistas ute. Sedan är vi många som vill ha sol för att våra odlingar ska frodas.Vad är bättre än att sitta ute en ljummen sommarkväll och se solen gå ner vid horisonten eller att njuta ett glas jordgubbssaft med citronskiva och isbitar en riktigt varm sommardag. Visst är solen härlig, men jag vill ändå höja ett varningens finger. Sola med måtta och bränn dig inte!


Det är så härligt att gå i solen, solen, solen
Det är så härligt att gå i solen
Den värmer så

Det är så härligt att se på himlen, himlen, himlen
Det är så härligt att se på himlen
Den är så blå

Solen värmer så
Himlen är så blå
Jag har glömt bort alla mina sånger
men jag sjunger ändå…

Text: Gullan Bornemark

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar