Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

24 juni 2015

Teprovning med biscotti


Det tog många år innan jag lärde mig att uppskatta en kopp te, men att dricka kaffe har jag aldrig gillat varken svart eller med mjölk och socker. Däremot tycker jag att nymalda kaffebönor luktar riktigt gott. Jag har till och med en gammal kaffekvarn med bönor stående på en hylla i köket. Ibland vevar jag några varv på kvarnen för att få lite god doft i köket, men jag lär aldrig förlika mig med kaffesmaken. Under min uppväxt kokade mamma te till mig bara de gånger som jag var magsjuk. Jag tycke inte alls att det smakade särskilt gott med en kopp Yellow Label och jag fick varken ha socker eller mjölk i teet för det var inte bra för magen. Det kanske inte var så konstigt att jag fick en dålig inställning till te under barnaåren. Jag kan inte minnas att det fanns så många olika tesorter på den tiden och inte att det gick att köpa te i lösvikt heller. När min syster flyttade hemifrån började hon dricka te och vad jag minns var det hos henne jag för första gången provade andra tesorter och då även med mjölk. Det smakade helt annorlunda och faktiskt riktigt gott. Med tiden började jag dricka te allt oftare och idag är det en självklarhet att ha te i koppen till frukost och fika, men det måste vara ordentligt med mjölk i och helst en tesort med mycket frukt. När min syster och jag var i London var det en självklarhet att vi skulle dricka engelskt "afternoon tea" med alla klassiska tillbehör. Nu är det allt vanligare att man serverar afternoon tea även i Sverige och jag har faktiskt en innestående present från min syster, på en tebjudning i Malmö.
För några månader sedan vann jag en påse te i en tävling som Tekungen.se anordnade på facebook. Det var en tesort med mycket smak av frukter och framförallt hallon, som direkt föll mig i smaken. I helgen skickade jag iväg en beställning till Tekungen.se och eftersom man bara behöver köpa ett halvt hekto av varje tesort passade jag på att välja ut lite olika teer. Webbutiken har ett stort sortiment med bland annat svart, grönt, vitt och gult te, varav några är ekologiska. Redan igår fick jag ett meddelande via sms att paketet fanns att hämta ut i mataffärens postavdelning.
För några år sedan besökte jag Stockhultsgårdens tebod i Markaryd i Småland. Ett trevligt utflyktsmål som jag rekommenderar om man har vägarna förbi. Där beställde vårt sällskap teprovning och serverades diverse godsaker till. När jag fick min televerans igår slog mig tanken att det vore trevligt att ordna en egen teprovning tillsammans med några bekanta. Den riktiga värmen har ju uteblivit och vad skulle passa bättre en regnig sommardag än att avsmaka olika teer. Var och en kan ta med sig en tesort eller så beställer man enkelt på nätet om man inte har en bra teaffär att tillgå. Scones är lätta att baka och passar bra att äta till eller varför inte baka olika sorters biscotti eller köpa några goda chokladpraliner. Gör det inte för avancerat så det blir betungande utan en enkel och trevlig tillställning.
Nedan hittar du ett recept på biscotti med smak av kardemumma och länkar till några andra recept på denna skorpliknande italienska kaka med olika smaker. Ett par biscotti till en kopp rykande hett te är aldrig fel.

Recept
Biscotti med kardemumma
C:a 50 st
100 g smör
2 dl socker
3 stora ägg
7 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 tsk nymalen kardemumma

1. Vispa smör och socker poröst, tillsätt äggen, ett i taget.
2. Blanda samman de torra ingredienserna tillsammans med kardemumman
och rör ner. Rör tills smeten blir slät. Ställ svalt en stund så att degen stelnar till.
3. Rulla till tre längder och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem något.
4. Grädda längderna i 175° i c:a 20 minuter. Ta ur plåten ur ugnen
och skär längderna diagonalt, bitarna skall bli 2 cm breda.
Lägg skorporna med den skurna sidan upp.
5.Sänk värmen i ugnen till 140° och torka skorporna med snittytan uppåt tills att de är helt torra. Vänd kakorna under tiden.

Baka gärna  skorporna med annan smaksättning. Biscotti med hackad choklad är riktigt goda. Då byter jag ut kardemumman mot 100 g grovhackad mörk choklad.
Recept på choklad- och lavendelbiscotti hittar du på min blogg här
och en variant med julkryddor här.

1 kommentar: