Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

25 juli 2016

Koka soppa på skogens guld


När jag var liten åkte familjen ibland ut i skogen och plockade blåbär, lingon och hallon. Jag minns det som en trevlig gemensam upplevelse och som belöning fick vi äta paj eller något annat gott som mamma gjort av bären. Att plocka svamp var däremot ingen syssla som jag växte upp med som barn. Nu har jag ett större intresse för svamp då jag tycker om att använda den i olika rätter när jag lagar mat, men min svampkunskap är väldigt begränsad. Jag hade gärna gett mig ut i skogen idag med någon kunnig svampplockare, men nu är det mina ben och fötter som sätter stopp för en härlig stund i naturen. Tråkigt, men det finns ju svamp att köpa, även om det helt klart blir dyrare. Receptet på denna kantarellsoppa är en favorit i repris från förra hösten. Då fick jag tag i riktigt billiga kantareller och tillagade svampsoppa för första gången och den blev så god att jag sedan har gjort den ett flertal gånger. När det varit för dyrt med kantareller har jag använt annan svamp, men visst blir den godast med bara nyplockade kantareller. Härom dagen kokade jag soppa igen och då på kantareller, champinjoner och ostronskivling, som odlas i utkanten av Halmstad. Med mycket grädde och smak av vitt vin är denna soppa en riktig festrätt, som jag verkligen kan rekommendera i dessa svamptider.

Recept Kantarellsoppa 4 personer
2
liter kantareller (cirka  600 g)

3
schalottenlökar eller gul lök
+ 2 msk smör eller margarin

3
dl vitt vin

5 dl vispgrädde
1 l kycklingbuljong, buljongtärning eller fond
1
dl hackad persilja

salt och peppar
Gör såhär:
Dela svampen i bitar. Låt den "svettas" i en varm stekpanna.

Skala och hacka löken.
När vätskan kokat in i svampen, öka värmen och lägg i smöret. Fräs en stund och lägg sedan i löken. Låt löken bli mjuk och häll sedan på vinet och låt det koka in något.
Blanda ner grädde, buljong och persilja. Låt det koka cirka 5 minuter.
Mixa soppan om du vill ha den slät. Smaka av med salt och peppar.
Soppan kan redas för något tjockare konsistens.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar