När jag var liten åkte familjen ibland ut i skogen och plockade blåbär, lingon och hallon. Jag minns det som en trevlig gemensam upplevelse och som belöning fick vi äta paj eller något annat gott som mamma gjort av bären. Att plocka svamp var däremot ingen syssla som jag växte upp med som barn. Nu har jag ett större intresse för svamp då jag tycker om att använda den i olika rätter när jag lagar mat, men min svampkunskap är väldigt begränsad. Jag hade gärna gett mig ut i skogen idag med någon kunnig svampplockare, men nu är det mina ben och fötter som sätter stopp för en härlig stund i naturen. Tråkigt, men det finns ju svamp att köpa, även om det helt klart blir dyrare. Receptet på denna kantarellsoppa är en favorit i repris från förra hösten. Då fick jag tag i riktigt billiga kantareller och tillagade svampsoppa för första gången och den blev så god att jag sedan har gjort den ett flertal gånger. När det varit för dyrt med kantareller har jag använt annan svamp, men visst blir den godast med bara nyplockade kantareller. Härom dagen kokade jag soppa igen och då på kantareller, champinjoner och ostronskivling, som odlas i utkanten av Halmstad. Med mycket grädde och smak av vitt vin är denna soppa en riktig festrätt, som jag verkligen kan rekommendera i dessa svamptider.
Recept Kantarellsoppa 4 personer
2 liter kantareller (cirka 600 g)
3 schalottenlökar eller gul lök + 2 msk smör eller margarin
3 dl vitt vin
1 dl hackad persilja
salt och peppar
Dela svampen i bitar. Låt den "svettas" i en varm stekpanna.
Skala och hacka löken.
När vätskan kokat in i svampen, öka värmen och lägg i smöret. Fräs en stund och lägg sedan i löken. Låt löken bli mjuk och häll sedan på vinet och låt det koka in något.
Blanda ner grädde, buljong och persilja. Låt det koka cirka 5 minuter.
Soppan kan redas för något tjockare konsistens.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar