Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

25 juni 2011

Pelargoner och andra blommor i matlagning och bakning

De flesta har nog blommor för att de är vackra att titta på,
men en hel del blommor går även att äta. Jag har hittat en del recept med min favoritblomma pelargonen. Det är framför allt doftpelargoner med citrus eller rosendoft som används i matlagning och bakning. I det senaste numret av tidningen Allt om mat finns det flera recept där olika blommor ingår. Visst låter det gott med saftig apelsinkaka med lavendelfrosting, kokos- och lavendelglass, iskall krysantemumdricka eller pelargonmuffins med chokladcreme. Nedan hittar du receptet på muffinsen. På odla.nu hittade jag många andra recept med pelargoner. Klicka här för att komma till recepten.

Pelargonmuffins med chokladcreme
12 st
100 g smör
3/4 dl mjölk
1 ½ dl socker
2 ägg
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 ½ dl vetemjöl
2 msk hackade pelargonblad (från Dr Westerlund, går att byta ut mot Citronmeliss)

Chokladcreme
100 g mörk choklad 70%
100 g rumsvarmt smör
150 g marscarponeost
1 dl florsocker

Garnering
5 pelargonblad
12 kanderade violer

1. Smält smör i en kastrull och häll i mjölk. Vispa ägg och socker poröst. Rör ner smörblandningen. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner i smeten. Blanda sedan ner pelargonbladen.
2. Fördela smeten i muffinsformar på en plåt. Grädda 12-15 minuter i ugnen i 200 grader. Låt kallna på galler.
3. Creme. Smält choklad i micro eller vattenbad. Vispa ihop choklad, smör, florsocker och marscarponeost. Fyll en spritspåse med cremen och spritsa ut den på muffinsen.
4. Garnera med pelargonblad och kanderade violer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar