Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

13 juni 2011

Sommarkringlor



















När jag var liten bakade mamma ibland kringlor, som blev lite av en favorit. Enkla, torra, med kardemumma och jättegoda till ett glas jordgubbssaft med is, citronskiva och sugrör såklart. Jag har fortsatt med den traditionen och bakar kringlorna varje år, men bara på sommaren. Ibland ger jag bort en liten påse till grannarna och till min syster. Enligt receptet heter de Margits torra kringlor men jag har döpt om dem till Sommarkringlor.

Recept till ca: 135 st (Jag får alltid många fler, men gör dem mindre än beskrivningen i receptet. Ibland orkar jag inte rulla så många kringlor och då gör jag mindre deg.)

3 ägg
300 g socker
200 g smält smör eller margarin
2 dl tunn grädde
1½ l vetemjöl
10 tsk bakpulver
2 tsk stött kardemumma (Jag tar alltid mer)

Vispa ägg och socker. Tillsätt det smälta smöret och grädden. Blanda i mjöl, bakpulver och kardemumma. Arbeta degen väl och ställ sedan i kylen. Är degen för varm eller det är för varmt i rummet kan degen vara svår att rulla, men den får inte heller vara för kall. Rulla ut degen i knappt fingertjocka längder ca 20 cm långa. Använd inget mjöl till utbakningen. Forma till kringlor och lägg på bakplåtsklädd plåt. Grädda i 175 grader i 10-20 minuter tills de blivit  gyllenbruna. Blir de bruna smakar de lätt lite bränt. Blir inte kringlorna riktigt torra kan du torka dem i långpanna på 50 grader i ugnen.
Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar