Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

29 juni 2011

Gröna odågor på objuden visit















Häromdagen hörde en medlem, från Svenska Pelargonsällskapet, av sig och ville köpa två frösådda vilda pelargoner. Glad över att bli av med några plantor gick jag ut på balkongen för att leta upp P. australe mini och P. australe rödstjälkad. Synen som mötte mig var den jag fasat över mest hela våren. På nästan varenda frösådd liten planta kröp det runt gröna bladlöss. En hel del småplantor åkte genast i soporna och övriga vilda och en del andra sticklingar, som stått i närheten, fick flytta in på köksbordet i karantän. Tack och lov har jag preparerat de flesta övriga pelargonerna med Provado insektspinnar och det verkar ha räddat dem. OBS! Använd inte insektspinnar till de pelargoner som du tänker använda till matlagning. Det blev ilfart till Plantagen för att köpa fler pinnar mot ohyra och peta ner i jorden i varenda kruka. Nu har en ordentlig genomgång börjat av varenda planta. Än så länge har jag inte hittat en enda lus på de tidigare preparerade pelargonerna, med undantag av en hängande sort. En och annan bladlus har smaskat på en av mina chiliplantor, men samplantering med Tagetes och daglig dusch med CurEra Bladlus, från Nelson Garden, har verkligen gjort nytta. Ett billigare alternativ, som jag hört ska vara effektivt, är en såpspritlösning (1 dl grönsåpa och 1 msk rödsprit till 1 liter vatten). Var noga med att spraya under bladen på växten då det oftast är där ohyran sitter. Sprayet tar inte död på äggen, så därför måste behandling forsätta ett par veckor ibland så även nykläckta löss dukar under. När jag fick se de objudna gästerna på min balkong infann sig först en känsla av sorg i mitt bröst, men jag ger inte upp så lätt. De ska härifrån och det fortare än kvickt. I det avseendet är jag väldigt egoistisk, för jag delar inte med mig av mina växter till vem som helst.

1 kommentar:

  1. Hej
    Ditt billiga alternativ fungera alldeles utmärkt har själv använd det i kommersiell syfte då det också är mindre kemikalier är det att föredra. Ett tips är att även först döda de små rackarna genom att krossa dem med fingrarna innan man spraya. Men det gör susen.

    SvaraRadera