Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

14 okt. 2011

Citroncheesecake med passionsfrukt

Cheesecake är inte någon av mina favoritkakor, men denna varianten kan jag äta både en och två bitar av. Tack Christina även för detta receptet!

15 digestivekex
50 g smör/margarin

Fyllning:
4 gelatinblad
2 ägg
400 g philadelphiaost
2 dl crème fraîche
1 ½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
Rivet skal och saft av ½ citron

Glasyr:
1 gelatinblad
2 msk socker
4 msk vatten
4 passionsfrukter

Garnering:
1 ½ dl bär

Finfördela kexen, smält fettet och blanda ihop. Tryck ner degen i en rund form med löstagbar kant. Ställ i kylen. Lägg gelatinbladen i vatten cirka 5 min. Dela äggen i gulor och vitor. Blanda gulor, ost, crème fraîche, socker, vaniljsocker och citronskal till en jämn smet. Vispa äggvitorna hårt och rör ned i smeten. Värm citronsaften. Ta den från värmen och lägg i de urkramade gelatinbladen. Låt det svalna något och rör ned det i smeten. Häll blandningen i formen och släta till ytan. Ställ i kylen minst 1 timma. Lägg gelatinbladet till glasyren i vatten 5 min. Hetta upp socker och vatten. Lös upp det urkramade gelatinbladet. Skrapa ner innehållet i passionsfrukterna, ta inte med hinnorna. Blanda väl och låt svalna. Ta fram formen och bred över glasyren. Låt stå i kyl minst 1 timma. Garnera eventuellt kakan med bär.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar