Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

25 okt. 2011

Dekorera med torkad frukt

Idag är det bara två månader kvar till julafton och jag har redan börjat förbereda för att de kommande helgerna ska bli mysiga och stämningsfulla. De senaste dagarana har det luktat underbart gott i min lägenhet. Jag har torkat skivade äpplen och olika citrusfrukter i ugnen. Förutom att de luktar gott är de fina att använda som dekoration av kransar, julklappar, dukning och ljusarrangemang eller bara lägga i en skål tillsammans med stjärnanis, kanelstänger och kryddnejlikor. Det är enkelt att göra och doften hjälper julstämningen på traven.
Skiva äpplen i 3-4 mm tjocka skivor. Citron förhindrar att äppelskivorna oxiderar och blir bruna. Jag använder färdigpressad citronsaft på flaska. Det är enklast och billigast. Häll citronsaft på en liten assiett och vänd äppelskivorna i saften direkt efter att du skurit dem. Skär även citrusfrukterna. Placera på en plåt klädd med smörgåspapper och torka frukten i ugnen på 60 grader. Det tar flera timmar innan de är helt torr, så ett tips är att låta dem torka över natten. Vänd på skivorna då och då. Förvara dem sedan torrt tills det att du ska använda dem.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar