Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

27 okt. 2011

Tilltugg till glöggen

Nu när temperaturen sjunker kan det vara gott att dricka något värmande, när man kommer in på kvällen och känner sig frusen. Redan nu finns årets Blossaglögg att köpa på Systembolaget. I år har Blossa 11 Arabica en smak av kaffe. Själv väntar jag på årets jul- och glöggte, som brukar komma ut i handeln kring första advent. Varm coklad är en gammal barnfavorit, som också smakar gott i höstrusket. Gör den lite mer vuxen och häll i en matsked Cointreau och toppa med vispad grädde. Några marshmallows är också goda att lägga i en kopp rykande varm choklad. Om du inte druckit Chailatte från Espresso house är det dags att provsmaka det nu. Köp hem en burk lattepulver och blanda ner i en kopp med hälften mjölk och hälften vatten.

Som tilltugg till bl.a. glöggen har jag i år bakat julbiscotti. Den italienska skorpan är enkel att baka och kan smaksättas med t.ex. saffran, hackad choklad, mandel, lavendel eller som i receptet nedan med kanel och ingefära. Nästa gång ska jag prova att även ha i en tesked malen kryddnejlika, för att få lite mer smak på skorporna.  

C:a 50 biscotti

100 g smör
2 dl socker
3 stora ägg
7 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 tsk ingefära, torkad
2 msk kanel, malen

1. Vispa smör och socker poröst, tillsätt äggen, ett i taget.
2. Blanda samman de torra ingredienserna tillsammans med kryddorna
och rör ner dem. Rör tills smeten blir slät.
3. Rulla till tre längder och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem något.
4. Grädda längderna i 175 grader i c:a 20 minuter. Ta ur plåten ur ugnen
och skär längderna diagonalt, bitarna skall bli 2 cm breda.
Lägg skorporna med den skurna sidan upp.
5. Ställ tillbaka plåten och grädda ytterligare 10 minuter.
Vänd skorporna ett par gånger under tiden de torkar.
6. Stäng sedan av ugnen och låt dem stå i eftervärmen tills de är genomtorra.
Baka gärna med annan smaksättning. Biscotti med hackad choklad är min favorit.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar