Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

7 okt. 2011

Vackert men skräckinjagande




















Jag älskar nästan alla djur, med några enstaka undantag. Spindlar sätter riktig skräck i mig och jag mår illa av att bara se en spindel på bild. För några år sedan, när jag fick omtapetserat i mitt köket, såg jag små spindlar på väggarna titt som tätt. Det jag såg var inget annat än något litet blad eller bär i det nya tapetmönstret. Sedan jag flyttade hemifrån, för nästan 20 år sedan, har jag försökt prata förstånd med mig själv, vid ett flertal tillfällen. Vem är egentligen räddast, spindeln eller jag? Vad kan ett sådant litet djur göra mig för illa? Svaren är enkla, men ändå avskyr jag dessa läbbiga små djur. I sovrummets tak har jag ett märke efter en liten stackars krabat, som fick sätta livet till. Jag tejpade fast en boll av hushållspapper på ett kvastskaft och trycke upp spindeln i taket. Efter den incidenten fick jag hjälp att sätta upp myggnät i sovrumsfönstret, för att kunna vädra och sova lugnare utan ovälkomna inkräktare. En stor och då menar jag verkligen stor spindel (10 cm), fick sluta sina dagar i min dammsugarpåse, tillsammans med en hagelsvärm av makaroner. Jag ville förvissa mig om att den inte kröp ur påsen, genom dammsugarskaftet och tillbaka ut i min lägenhet. Tydligen fungerade mitt tilltag, för jag såg aldrig till spindeln med de långa benen och lilla kroppen mer.
För någon vecka sedan, när jag och min syster skulle köra till stan med min bil, gjorde min syster mig uppmärksam på att det satt ett stort spindelnät vid den ena sidospegeln. Lite motvilligt, men ändå nyfiken, kände jag mig tvungen att titta efter. Eftersom spindeln var ute på vift kunde jag beskåda detta vackra arbete utan att må dåligt. Jag fascineras över att ett så litet djur kan åstadkomma något så vackert som ett spindelnät, om man bortser från att det används till att fånga andra djur med. Sedan mina två katter flyttade in hos mig, har jag inte lika stora problem med dessa åttabenta rovdjur. Tindra är en duktig jägare och tar både spindlar och flugor, till mattes  stora lättnad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar