Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

3 okt. 2011

Lökdax

                                           
Nu finns det fullt med lökar ute i handeln. Trots att jag bara odlar på balkong, avstår jag inte från våren och sommarens alla vackra lökväxter. Jag älskar spänningen med att följa lökarnas tillväxt. I flera veckor går jag nyfiket och lyfter på filten, som jag isolerar krukorna med och hoppas på att några små bladtoppar ska titta upp genom jorden. När sedan vårsolen värmer växer de upp, blomknopparna sväller och så plötsligt ger sig de första vårtecknen sig till känna på fjärde våningen, där jag bor. Jag tar alla möjligheter att sätta lökar och planterar även en del inomhus. Redan nu kan man sätta amaryllislökar för blomning till advent och om några veckor sätter jag även tazetter. Hyacinter brukar jag inte odla upp själv, men de är ett måste i mitt hem, till första advent. De sprider en underbar doft och medverkar till att den rätta stämningen infinner sig.
Amaryllislökar finns i många spännande färgvarianter och sorter. Välj en lök som är fast och lägg gärna några kronor extra, så får du en lök som får både fler stänglar och blommor. Jag brukar plantera mina amaryllislökar i lerkrukor, som har mer tyngd och inte välter så lätt om blomstänglarna ränner i höjden och får många blommor. Vanlig krukväxtjord fungerar bra att plantera i. Välj en kruka som är så stor att det blir ett par cm mellan löken och krukans kant. Då kan man dekorera med mossa och eventuellt något pynt runt löken. Klipp av en bit av rötterna på löken, plantera 2/3 av löken under jord, vattna försiktigt och placera krukan ljust i fönsterkarmen. Sedan är det bara att vänta. För mycket vattning gör att blomstänglarna växer och blir väldigt höga. Jag vattnar vid planteringen och sedan först när blommorna börjar slå ut. Stängeln drar sig mot ljuset och kan bli ganska krokig, men vänd krukan då och då så brukar det hjälpa. Orkar du inte sätta amaryllislökar själv finns det färdigplanterade att köpa lite längre fram i höst. Tyvärr brukar det inte finnas så många olika sorter och färgvarianter att välja mellan.
Tips till dig som odlar lökväxter i krukor är att vänta tills butikerna rear ut sina lökar, eftersom det inte är någon brådska att få lökarna i jorden innan frosten. Då kan du komma billigare undan om du inte är ute efter några speciella löksorter, som riskerar att ta slut. Om du har ont om plats på balkongen kan du göra någon trädgårdsägare glad och ge bort lökarna när de blommat ut eller få lov att gräva ner dem i något trädgårdsland och hämta hem dem framåt hösten. 

Det finns många olika sorters amaryllisar att välja mellan,
med spännande färgkombinationer och olika form på
kronbladen. Jag fastnade speciellt  för en rödvit.
Lycka till med din lökplantering!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar