Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

14 okt. 2011

Goda pizzasnurror

Här kommer recept på goda pizzasnurror. Bullarna äts, med fördel, lite ljumna. Passar bra som fika efter skolan, tillsammans med sallad framför tvn, men kanske allra bäst i picknickkorgen. Receptet har jag fått av Christina i Pelargonsällskapet Halland, efter att hon bjöd på dem vid vår senaste medlemsträff. Tack Christina!

Deg:
50 g smör/margarin
5 dl mellanmjölk
50 g jäst
1 tsk salt
1 ägg
Cirka 13 dl vetemjöl

Fyllning:
2 -3 dl tomatketchup
3 pkt bacon
4 dl riven ost
2 msk pizzakrydda

Pensling:
1 uppvispat ägg

Arbeta ihop degen. Låt jäsa 30 min. Dela degen i 2 delar  Kavla ut till rektangel, cirka 05 cm tjock. Bred på ketchup. Strö över brynt bacon ost samt krydda. Rulla ihop som en rulltårta. Skär i 2 cm tjocka skivor. Lägg på plåt. Låt jäsa 15 - 20 min. Pensla, strö över ost och krydda. Grädda i 225 grader 8-10 min mitt i ugnen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar