Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

17 dec. 2011

Lucköppning 16/12

I år gjorde jag en dekoration till ytterdörren med nästan uteslutande mossa och röda kulor. Mossa går att använda till många fina juldekorationer. Det finns en hel del olika stommar, i olika material, att köpa i hobbyaffärer. Blomsteraffärer brukar även ha färdiga gran- och mosskransar, som du kan dekorera själv. Senaste åren har det även kommit konstgjorda mosshjärtan, kransar och bollar, som är enkla att använda och håller länge. Till min dörrdekoration har jag använt mig av en halmstomme. Det går även bra med frigolit, oasis eller att göra en egen stomme med ståltråd eller tidningspapper. Gör en boll av tidningspapper, klä den med mossa, genom att snurra spoltråd (grön tunn metalltråd) runt om. Dekorera med silvrig eller färgad metalltråd. Enkelt att göra och blir dekorativt att hänga upp, lägga på bordet eller i en skål, gärna flera stycken i olika storlekar.
Dörrdekorationen klädde jag först med mossa, med hjälp av spoltråd. Sedan fäste jag röda kulor, blanka och matta i olika storlekar, med hjälp av limpistol. En limpistol är en bra investering om du gillar att pyssla. Den kostar inte mycket i inköp och är ett bra hjälpmedel när man ska fästa små föremål. Limmet stelnar fort, men nackdelen är att limmet blir väldigt varmt, så det är lätt att bränna sig. Det kan vara svårt att trycka in kulans fäste i halmstommen, så jag gjorde hål i stommen innan jag limmade fast kulan. Även här använde jag buljongtråd och lindade lite slarvigt fram och tillbaka runt om. Rosetterna har jag gjort av 1-1½  meter band/st. Börja med att lägga bandet i en ögla runt tummen och håll sedan ihop det mellan tummen och pekfingret. Vrid på bandet så du får rätsidan upp igen. Gör en ögla, nu lite större än den du startade med och samla ihop bandet mellan tummen och pekfingret. Vrid åter bandet så du får rätsidan upp. Fortsätt så med varannan ögla åt ena och andra hållet. När du tycker att rosetten är lagom stor trär du en ståltråd genom övre öglan och runt om på undersidan och tvinnar ihop tråden hårt. Klipp av ändarna på bandet och sedan är rosetten klar att fästas. Tänk på att inte ha några vassa ståltrådar eller annat på kransens baksida, som kan skada dörren.

1 kommentar: