Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

8 dec. 2011

Lucköppning 7/12

Dagens lucka är speciellt till alla er som har husdjur hemma. I december är det bråda dagar med allt som ska fixas, köpas hem och många vänner och bekanta som ska besökas, men glöm inte bort dina älskade husdjur. Ge dem lite extra omsorg och omtanke i jul. Gå en extra promenad med hunden, lek och busa lite mer med katten. Ge dina små vänner något extra gott att äta, men med måtta. Lika väl som du själv inte mår bra av för mycket mat och du inte vill se vågen peka uppåt, så mår inte djuren bra av för mycket godsaker. I år har jag köpt en adventskalender till mina katter. Varje lucka innehåller en liten påse med kattgodis eller en leksak. Kalendern finns för både katt och hund. Jag har även köpt en gemensam julklapp till Ängla och Tindra. De ska få en "aktiveringsrulle". Locket går lätt att skruva av och rullen fylls med godsaker. Sedan ramlar godiset ut efterhand som katterna leker med den och får på så sätt stimulans samtidigt som de rör på sig. Rullen passar till både hund, katt och kanin och finns i olika färger.

En uppmaning! Tänk till en extra gång när du julpyntar ditt hem. Är blommorna giftiga för katten? Kan jag tända levande ljus? Är det något som hunden kan tugga på eller sätta i halsen? Ett husdjur är som ett litet barn. Ditt hem ska vara djursäkert även i juletid.

1 kommentar: