Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

10 dec. 2011

Lucköppning 9/12För mig är clementiner, apelsiner och röda äpplen julens frukter. De ska finnas på gottebordet tillsammans med fikon, dadlar och det hemgjorda julgodiset. På mina barndoms julkalas var nätmelonen den stora höjdpunkten på gottebordet. Vi åt sällan melon under resten av året, men på det stora julbordet i Skärkered hos mammas mostrar och morbror, fanns melon, som man fick sockra med den vackra silverskeden med hål i. När det var dags att åka hem på kvällen fick vi barn en servett att stoppa ner godis i, så vi kunde ta det med oss hem. Mindre lustfyllt minns jag att man i Skärkred fortfarande saknade färgtv, så vi fick se Kalle Ankas jul i svart-vitt. Någon fjärrkontoll fanns inte på den tiden, till tvns enda två kanaler.
Dekorera några clementiner, apelsiner eller cumquats med hela kryddnejlikor och lägg i fruktskålen, så får du en gottebord som inte bara ser trevligt ut. Det luktar underbart. Låt barnen hjälpa till att dekorera frukterna. Ibland är skalet hårt och det underlättar att först göra hål med en stoppnål, innan man trycker i kryddnejlikorna. Ta med dig en dekorerad apelsin med långa röda band och häng upp i fönstret hos din vän eller stick in nejlikorna i form av ett hjärta och överraska din stora kärlek på efterrättstallriken. Äpplen kan även bli fina ljusstakar att ha på julbordet. Hur du gör dem ser du på min blogg här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar