Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

15 dec. 2011

Luppöppning 14/12
Sill, lax, ägg, köttbullar, jansson, skinka...ja listan kan göras lång med alla godsaker, som serveras på julbordet. Ögat och gommen vill mer än vad magen får plats med och själv är jag redan mätt när jag ätit den kalla tallriken. Sedan dukas efterrätten fram med risalamalta, godis och allt därtill. Istället för den ganska mastiga risalamaltan kommer här en lättare pepparkaksmousse, som med fördel serveras i ett litet portionsglas. Då riskerar man inte att ta till sig för mycket och får bara det lilla söta efter maten.

Pepparkaksmousse med glaserade äppelbitar  för 5 personer

Ingredienser till moussen:
2 äggulor
3/4 dl strösocker
pepparkakskryddor (mald kanel, ingefära, kardemumma och kryddnejlikor) ½ tsk av varje
3 dl vispgrädde
rivet limeskal och kanel till garnering (eventuellt silverkulor och chokladfigurer)

Gör så här:
1. Vispa äggulor och socker till ett ljust skum.
2. Rör ner pepparkakskryddorna, smaka av blandningen. (Jag valde att ta mindre krydda, då jag tyckte det blev för stark smak enligt receptet)
3. Vispa grädden hårt och vänd ner äggulesmeten.
4. Häll upp i portionsglas och ställ kallt alternativt i frysen. (Jag föredrar moussen fryst)
5. Före servering, pudra över lite kanel och garnera med rivet limeskal.

Ingredienser till de glaserade äppelbitarna:
3-4 syrliga äpplen, röda eller gröna
3 msk smör
c:a 6 msk socker

Gör så här:
1. Skala, kärna ur och skär äpplena i små bitar. (Som du ser på bilden lät jag bli att skala äpplena och istället få lite mer färg på efterrätten)
2. Bryn smör och socker lätt under omrörning i en stekpanna.
3. Lägg i äppelbitarna, rör runt och låt dem glaseras hastigt.
4. Äpplena serveras varma till den kalla pepparkaksmoussen.

Väljer du att frysa moussen, tänk på att ta fram den en stund innan den ska serveras.

Jag har frostat glaskanten för att få lite snökänsla. Skär en liten klyfta av limefrukten. Gnid in glasets kant med limesaft och vänd glasets kant i socker. Låt torka.
Chokladfigurer är inte särskilt svåra att göra. Smält blockchoklad i vattenbad eller i micron. Rör om ofta om du smälter den i micron, så den inte blir för varm och klumpar sig. Häll den smälta chokladen i en strut av smörgåspapper. Klipp ett litet hål i toppen på struten. Spritsa figurer på ett smörgåspapper och ställ svalt innan du lossar dem.

2 kommentarer: