Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

18 dec. 2011

Lucköppning 18/12


Julen nalkas i advent,
och vårt fjärde ljus blir tänt.
På Guds lille son vi tänker,
när de fyra ljusen blänker..

                             Britt G. Hallqvist
 
Idag är det 4:e advent och jag har redan hunnit med flera julbord. Det är på tok för mycket mat för min smak och när det väl är julafton är jag nästan trött på korv, köttbullar, sill och allt därtill. Varför inte bjuda hem några vänner på en minimerad jullunch. Enklare, billigare och du mår inte dåligt dagen efter, på grund av att du stoppat i dig för mycket mat och tänker på hur många rundor du måste gå för att bli av med alla kalorier.
Bjud på en tallrik gröt och skinksmörgås och avsluta med kaffe och en liten bit choklad. Vill du slippa jobbet med att koka skinka och gröt, så finns det ju färdig gröt och flera delikatessdiskar erbjuder färdigskivad julskinka. Varför krångla till det om man inte är intresserad av matlagning? Jag är i och för sig inte svag för färdiglagad köpt mat, men det viktiga är att umgås och ha trevligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar