Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

20 dec. 2011

Lucköppning 20/12
Att placera ett kanderat äpple, vid varje tallrik på julbordet, ser trevligt ut. Det smakar gott med en blandning av syrligt och sött efter all mäktig julmat. Vid sidan om äpplet kan man sätta ett snapsglas med en blommande tulpanlök och varför inte en kvist lummer med en röd rosett kring servetten, så har du en fin och enkel juldukning. Gör de kanderade äpplena kort innan de ska användas eller ätas. Det kanderade sockret tar fort åt sig fukt  och tappar sin fina glans. Det fick jag bittert erfara.

Recept
Kanderade äpplen

10 röda syrliga äpplen
4½ dl strösocker
2 dl vatten
1 msk glukos
blom- eller glasspinnar
kokos eller hackade nötter till garnerning

1. Tvätta och torka äpplena och stick en pinne vid skaftet, i varje äpple.
2. Mät upp socker och vatten i en kastrull och låt sockret smälta på svag värme. Tillsätt glukos och några droppar karamellfärg. Låt koka c:a 20 minuter eller tills att blandningen mäter c:a 150°C.
3. Sockret ska karamelliseras och bli ljusbrunt. Om den inte kokar tillräkligt länge, blir  kanderingen seg istället för knäckig.
4. Stäng av värmen. Doppa äpplena i knäcken, låt rinna av, strö över kokos omgående och ställ äpplena på en bakpappersklädd plåt, så knäcken kallnar och stelnar.

OBS! Knäcken blir väldigt varm!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar