Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

5 maj 2013

Besök på Lisebergs trädgårdsdagar

När jag fyllde år förra veckan önskade jag mig en enda sak av pappa och det var att han skulle följa med och köra mig till Liseberg, så att jag kunde besöka trädgårdsdagarna där. Jag fick det jag önskade mig och igår packade vi in rullstolen i min bil och åkte mot Göteborg, som tyvärr inte bjöd på lika vackert väder som hemma i Halmstad. Himlen var mulen och det blåste ordentligt, men köplusten var det inget fel på hos besökarna. Lika generöst som vanlig bjöd Liseberg på inträdet, då jag behövde hjälp av min rullstol för att mina fötter skulle orka med hela besöket.










Självklart kunde jag inte gå förbi Pelargonfönstrets monter utan att handla. Jag fick fråga efter de mer ovanliga sorterna, då det stod undangömda. Till slut valde jag pelargonen Mallorca och den lilla miniatyren Michelle West. Priset var i överkant, men något måste man ju unna sig när man åker på trädgårdsmässa. Pelargonsällskapet stod med sin monter tillsammans med flera andra föreningar och de fick i vanlig ordning inte sälja sticklingar. De hade istället valt att anordna ett lotteri. Jag köpte fyra lotter för en tjuga och hade turen att vinna på två. Många fina sticklingar fanns bland priserna och jag valde ett par småttingar, dvärgpelargonen Jayne Eyre och miniatyren Potter Heigham.










Det fanns mycket mer än växter till salu i alla tält och montrar. Flera försäljare demonstrerade allt från självgående gräsklippare till små handredskap att luckra upp jorden med, i sann försäljaranda. Krukor och verktyg blandades med kläder och hantverk. Som vanligt var parken vackert smyckad med blommor, men det märktes att våren är sen i år, då en hel del rabatter ännu inte var planterade.










Munkeröds floristutbildning hade bidragit med kreativa och fina blomsterdekorationer. Karusellen och killen och tjejen var i stort sett helt gjorda av blommor.



När Liseberg slog upp portarna på lördagen var det ganska folktomt i parken. Åkatraktionerna var stängda de två första timmarna, vilket gjorde att det ändå var ganska tyst och lugnt till en början. Det blev snabbt trängsel inne i tälten där det fanns mängder av eftertraktade sommarblommor. Många var de som bar mängder med kassar med allt de köpt med sig. Jag hade det lättare och satt med kassarna i mitt knä eller så fick de stå i rullstolen när jag gav mig in i trängseln på egna ben.











En bit från Lisebergs stora scen fanns en för helgen anordnad plantering, med träd, buskar och mängder av blommor i alla regnbågens färger. Väldigt vackert!










Ingen mässa utan att det vankas något ät- och drickbart. Det var inte utan att det sög i magen när jag tittat runt i nästan alla montrarna och då kunde jag inte motstå att köpa en påse med fudge, i olika smaker. Chailatten värmde gott, när blåsten tilltog, och det blev både en burk med chailatte choklad och en med chokladpulver och marchmallows. När vi lämnade Liseberg ringlade sig en lång kö utanför den lilla entrén. På vägen hem gjorde vi ett kort besök på Åkrabergs trädgård, där jag köpte några jordgubbsplantor,  plocksallad i kruka och ännu en pelargon. Det var en lyckad dag på Liseberg. Nu återstår bara jobbet med att plantera om och sköta alla plantorna och ge dem extra mycket kärlek tills värmen är här på riktigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar