Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

14 maj 2013

Kalas med mat och glutenfria tårtor



















I år firade jag min födelsedag i efterhand, med bjudning hemma hos pappa tillsammans med den närmaste släkten. I sista stund fick några gäster lämna återbud, så vi hade nog fått plats hemma hos mig trots allt, men jag slapp det jobbiga med att städa både före och efter. Pappa hjälpte mig att duka med vit linneduk och rosa servetter. Rosorna hade jag fått av Plantagen i födelsedagspresent, då jag är medlem i deras kundklubb. På duken hade jag dekorerat med rosa och lila små tygblommor.




















För  att orka med att bjuda hem gäster hade jag valt mat, som delvis gick att göra klart i försväg, så att jag slapp att stå med maten in i det sista. Jag hade beställt grillad rostbiff, fläskfilé, kotlettrad och kalkon i skivor på ICA Supermarket. Till det serverade jag bl.a. flera olika sorters frukter, kex och ost  Potatisgratängen hade pappa varit snäll och gjort på förmiddagen. Den satte jag in och värmde till en halvtimma innan serveringen. Salladen hackade jag kvällen före och la i vattenbad i kylen. Det gör att den blir mindre besk och blir mer krispig. Rosenbröden hade jag bakat flera dagar i förväg, så det var bara att ta upp dem ur frysen och värma till dem. När allt var framdukat var det bara att säga varsågoda till gästerna och själv kunde jag ta plats och njuta av maten utan stress. Jag hade skurit upp extra frukt att fylla på med om de skulle ta slut.




















Till kaffet hade jag bakat två olika tårtor. Receptet på Festtårtan hittat jag i tidningen Isabellas. Den tog tid att göra, men det var värt besväret och gästerna gav båda tårtorna gott betyg. Flaggspelet, som jag dekorerat tårtan med hade jag köpt på TGR. Jag knöt fast det på några blompinnar och stack sedan ner dem i tårtan.
Det är roligt att ställa till med födelsedagskalas trots att det tär på krafterna. Jag var trött i flera dagar efteråt, men nu är det ett år till nästa årsdag som ska firas.


Festtårta med hallon och chokladmousse

Denna tårta får gärna bakas dagen innan den ska serveras. Det är lite pyssel att göra den och det tar en del tid, men i gengäld blir den väldigt god och du kan med fördel göra den klar någon dag i förväg.

Recept 12 bitar

Botten
Smör till formen
6 äggvitor
300 g florsocker
300 g mandel med skal
Finrivet skal av en obesprutad apelsin
1 tsk bakpulver
Hallonmousse
4 blad gelantin
125 g frysta hallon
2 äggvitor
75 g socker
2½ dl vispgrädde
Chokladmousse
100 g god mörk choklad (minst 70%)
4 äggulor
40 g socker
2½ dl vispgrädde
Glasyr
3 dl vispgrädde
150 g mörk choklad

Gör såhär:
Botten: Kläm fast bakplåtspapper i botten av en form med löstagbar botten. (c:a Ø22 cm). Smörj formen. Vispa äggvitorna nästan helt styva, tillsätt florsockret och fortsätt vispa äggvitorna till ett mycket hårt skum. Mixa eller mal mandlarna fint och blanda försiktigt i apelsinskal och bakpulver. Vänd ner mandelblandningen i äggskummet. Fördela 1/3 av smeten i formen. Grädda i 180° varm ugn i 20 minuter. Upprepa så du får 3 bottnar. Låt kallna helt på bakplåtspapper. Rengör formen och klä kanten med plastfolie. Lägg en botten i formen.
Hallonmousse: Lägg gelantinbladen i blöt i kallt vatten i 5-10 minuter. Värm hallonen i en kastrull. Krama ur vattnet ur gelantinbladen och lös upp dem i de varma hallonen under omrörning. Ta kastrullen från värmen och låt svalna till rumstemperatur. Vispa vitorna hårt, tillsätt socker och fortsätt vispa till ett riktigt hårt skum. Vispa grädden och blanda med hallonmoset. Vänd sedan försiktigt ner de vispade äggvitorna. Fördela moussen på bottnen i formen. Lägg på nästa botten.
Chokladmousse: Hacka chokladen fint och smält den över vattenbad. Vispa äggulor och socker ljust och pösigt och hälls försiktigt ner den smälta chokladen under vispning. Ställ åt sidan. Vispa grädden och vänd ner1/3 av grädden i den smälta chokladen. Vänd sedan försiktigt ner resten av grädden. Fördela moussen på botten nummer 2 i formen och lägg på den tredje och sista botten. Låt kakan stå i kylen till dagen därpå, eller i minst 4 timmar.
Chokladglasyr:
Koka upp grädden. Hacka chokladen fint och rör ner den i grädden tills att den löst sig helt. Låt smeten svalna så att den börjar stelna något och häll den sedan över kakan. Dekorera tårtan med t.ex. kristyrblommor, silverkulor, strössel eller bakglitter.

Enkel kalasrulltårta kan göras glutenfri, använd minimalt med socker för diabetiker, använd laktosfri mjölk om du vill bjuda någon laktosintolerant.

Denna tårta går fort att baka och är enkel att göra. Välj bär efter tycke och smak och garnering likaså. Jag använder alltid hallon, då jag tycker de ger en frisk smak och chokladsmaken från non stop passar utmärk till. Väljer du att garnera med non stop gör det precis innan tårtan ska serveras. Annars färgar karamellerna av sig på grädden och färgen kan rinna.

Recept

3 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ dl kaffegrädde eller mjölk
4 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
3 msk socker
250-400 g frysta hallon, Jag föredrar mycket bär.

Gör såhär:
Sockerkakan: Vispa ägg och socker vitt och riktigt pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och rör försiktigt ner det i smeten. Häll i vätskan och rör om. Klä en långpanna med bakplåtspapper, även upp på kanterna så det blir likt en låda. Häll i smeten och bred ut den jämnt. Grädda rulltårtan i mitten av ugnen i 250° i c:a 5 minuter. Lägg smörgåspapper på ett ugnsgaller och sockra lätt på pappret. Stjälp hastigt upp kakan på det sockrade pappret. Dra försiktigt av bakplåtspappret från kakan och låt den svalna helt. Vispa grädden under tiden och smaksätt med vaniljsocker och 1 tsk socker. När rullstårtan svalnat bred ett tunt lager grädde över hela kakan. Fördela hallonen över kakan, men lämna ungefär en dm från långsidan utan bär. Rulla ihop rulltårtan från långsidan med hjälp av bakplåtspappret. Flytta över tårtan och lägg den med skarven nedåt, på ett avlångt fat. Bred på grädden och garnera med t.ex. non stop, frukt, eller strössel.

Vill du göra tårtan glutenfri använd nedanstående recept, men följ "Gör såhär" enligt ovan.
3 ägg
1½ dl socker
3/4 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar