Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

20 maj 2013

Omplanterade pelargoner - frösådda och sticklingar

Omplanterade pelargonsticklingar




















Nu är jag i full gång med att plantera om alla små pelargonplantor. När de övervintrade pelargonerna fick ny jord och jag toppade dem var jag lat och stack bara ner sticklingarna vid sidan om moderplantan i krukan. Nu får jag jobbet i efterhand istället, med att ge sticklingarna egna krukor och namnskyltar. Trevligt pyssel men lite stressigt, eftersom allt ska vara klart till helgen. Då är det  Wapnö Trädgård- och Bostadsmässa i Halmstad och jag ska stå i Pelargonsällskapets monter och informera om föreningen och sälja sticklingar. Förhoppningsvis lyckas vi locka till oss en och annan ny medlem, som hittat glädjen med att odla pelargoner.

Mina frösådda vilda pelargoner är omplanterade















För ett par månader sedan sådde jag mängder av frön från vilda pelargoner. En del sorter har ännu inte grott. Jag har nu vattnat dem med kokande vatten, vilket brukar hjälpa fröna på traven. De vilda sorterna kommer bland annat från Sydafrika och Australien, där de växer vilt. De har sedan korsats under många år och vi har fått de sk zonalpelargonerna, som finns i handeln idag och som vi har i våra planteringar på sommaren. Vildpelargonerna kan se väldigt olika ut. En del har obetydliga små blommor, medan andra har vackra färger och former. Även växtsättet varierar och bladformen likaså. Det finns arter som växer likt små tuvor, medan andra får en knotig stam . I år funderar jag på att själv korsa pelargoner och se om jag kan få fram någon ny annorlunda sort. Då får man hjälpa till med penseln och pollinera och sedan hoppas på att det blir små sk storknäbbar med frö, när blommorna vissnat. Jag har två plantor, som jag fick fram förra året, där den ena fortfarande inte har blommat. Kanske får jag se resultatet i sommar, om min "Bäckagårds Ängla" sätter knopp och blommar.

Storknäbb med frö

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar